Niniejsza witryna ma charakter wyłącznie informacyjny, a publikowane treści mają na celu edukację diabetologiczną oraz promowanie szeroko pojętej świadomości zdrowotnej i zdrowego trybu życia. Na podstawie uzyskanych informacji nie należy podejmować samodiagnozowania ani samoleczenia i w żadnym wypadku nie mogą one zastąpić wizyty u lekarza.

 

ul. Westerplatte 9, 65-001 Zielona Góra

885-995-136

ADRES GABINETU

REJESTRACJA 

REJESTRACJA 885-995-136

Diabetolog Katarzyna Wakulińska, gabinet prywatny Zielona Góra - cukrzyca, stopa cukrzycowa, otyłość.

Warto przeczytać także:

Regularna aktywność fizyczna jest znanym czynnikiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia wielu chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy niektóre nowotwory (np. rak
Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi). Cukrzyca jest jednym z najczęstszych powikłań ciąży w Polsce. Wyróżniamy cukrzycę przedciążową,
Cukrzyca - jedna nazwa, rożne oblicza Czym jest cukrzyca? Jest to grupa chorób metabolicznych, których wspólną cechą jest wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia). U
Czy cukrzyca jest już epidemią? Cukrzyca na świecie Międzynarodowa Federacja Cukrzycy (International Diabetes Federation - IDF) szacuje (dane na rok 2017), że na świecie żyje
Cukrzyca nie jest jedną i jednorodną chorobą. Jest to grupa chorób metabolicznych, których cechą wspólną jest  hiperglikemia, czyli wysoki poziom cukru we krwi. Wynika on
Trochę przekornie zastosowałam tytuł wprowadzający w błąd, ponieważ chciałabym się w tym artykule rozprawić z kilkoma bardzo utrwalonymi w powszechnej świadomości mitami na temat żywienia
Jednym z elementów samokontroli jest oznaczanie poziomu cukru w domu glukometrem. Aby wynik był wiarygodny, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Tutaj możesz pobrać infografikę, która
Zalecenia żywieniowe 2020 - co nowego? W październiku 2020 roku zostały przedstawione najnowsze zalecenia żywieniowe dla populacji Polski, opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego –
Cukrzyca ciężarnych, cukrzyca w ciąży, GDM, makrosomia

Katarzyna Wakulińska

24/01/2021
Nowe zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe 2020 - co nowego?

W październiku 2020 roku zostały przedstawione najnowsze zalecenia żywieniowe dla populacji Polski, opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Najważniejszą zmianą jest przejście z graficznej formy piramidy do formy talerza, która dla wielu osób może być łatwiejsza do zrozumienia i zrealizowania.

 

Piramida zmienia się w talerz

Przyzwyczailiśmy się do graficznej formy piramidy, która była kilkukrotnie modyfikowana i aktualizowana, ostatni raz w 2016 roku, gdy podstawą stały się warzywa i owoce zamiast produktów zbożowych. Schematycznie można ją ująć tak:

 

Do piramidy dołączone były zasady opisowe, które szczegółowo omawiały ilość porcji poszczególnych produktów, które powinny znaleźć się w codziennym menu. I chyba te liczby stanowiły największe wyzwanie dla osób niezwiązanych zawodowo z dietetyką lub medycyną. O ile jeszcze szklanka czy łyżka nie stanowią problemu, to już znalezienie informacji, co to jest porcja mięsa lub porcja warzyw, mogło nastręczyć trudności.

Stąd prawdopodobnie pomysł zdrowego talerza. Dużo łatwiej jest spojrzeć na koło i porównać wzrokowo zalecany rozkład ilości poszczególnych składników z własnym posiłkiem.

 

 

Taka prezentacja graficzna, wypełniona dodatkowo różnorodnymi produktami, symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.

 

Informacje dodatkowe

 

W najnowszych wytycznych utrzymano zalecenie codziennej aktywności fizycznej oraz potrzeby utrzymania w normie masy ciała.

Jako rozszerzenie grafiki, ułatwiające codzienne wybory, wokół talerza rozmieszczono kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów.

 

Do Zaleceń Zdrowego Żywienia w postaci talerza dołączono ponadto materiał „W 3 krokach do zdrowia”, który przedstawia konkretne zalecenia żywieniowe na 3 poziomach. Takie stopniowanie ułatwia zmianę nawyków żywieniowych metodą małych kroków.

Krok pierwszy – rozpocznij zmiany.

Krok drugi – wdrażaj dalsze zalecenia.

Krok trzeci – więcej zmian to większe korzyści dla zdrowia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

Powyższe zalecenia w formie PDF można pobrać tutaj.

 

WRÓĆ DO LISTY ARTYKUŁÓW